Valolla* nättiä jälkeä

Vapaitten grafiikkaohjelmien tunnettuutta täytyy kasvattaa. Yksi keino tähän on levittää sanaa onnistuneista projekteista. Scribuksella on jo jonkin aikaa ollut wikissä osio, jossa ihmiset voivat kertoa onnistumisistaan. Viimeisin onnistumistarina tulee Fedora-ihmisiltä. Mihmo kertoo blogissaan, kuinka Scribus pelasti hänet.

Aikaisemmin hänellä on ollut ongelmia vapaitten ohjelmien ja cmyk-värien kanssa. Ei enää, Scribus suoriutui tehtävästä mallikkaasti ja Fedora 9:n levyt saivat kauniit kuoret. Mihmon vapailla ohjelmilla tekemiä tuotoksia voi ihailla hänen blogissaan (rullatkaa sivun puoliväliin). Jos joku on kiinnostunut hänen Fudconia varten tekemistään Scribus-tiedostoista ja Scribuksella tehdyistä painovalmiista pdf-tiedostoista, ne löytyvät fedora-marketing-postituslistalta.

Mielenkiintoista on, että nämä on tehty Scribuksen kehityshaaran versiolla eikä edes julkaistulla 1.3.4:llä vaan subversionista haetulla 1.3.5svn-versiolla. Mihmo kuvailee työnkulkuaan seuraavasti:

 • Kuvat tehtiin Inkscapessa ja Gimpissä, vietiin 300 dpi png-tiedostoiksi, simppelit vektorikuvat tallennettiin svg-tiedostoina.
 • Kuvat tuotiin Scribukseen, jossa tehtiin kaikki kuvien päälle tulevat tekstit.
 • Väriprofiilit pantiin Scribuksessa kuntoon painoa varten
 • Vektorikuvien värit korvattiin cmyk-väreillä Scribuksessa.
 • Tallennus eps- tai pdf-tiedostoiksi ja lähetys painoon.

*valo vapaat ja avoimen lähdekoodin ohjelmat

3 kommenttia

 1. Anonymous

  Sulla taitaa olla liikaa mainosblokkeja sivulla. Googlen käyttöehtojen mukaan saa olla vain kolme blokkia per sivu, nyt näyttää olevan neljä…

 2. Tsoots

  Hei,

  Kerrotko, missä neljäs on? Itse näen vain kolme mainosyksikköä ja kolme linkkiyksikköä, joka adsensen ohjesääntöjen mukaan on sallittua. Näitten lisäksi, jos haluaisin, voisin lisätä sivulle vielä kolme viittausyksikköä. Eikö? Alla lainaus ohjesäännöistä:

  # Yhdellä sivulla voi näkyä kolme mainosyksikköä.
  # Yhdelle sivulle voi sijoittaa enintään kaksi Google AdSense for search -kenttää.
  # Yhdellä sivulla voi myös näkyä enintään kolme linkkiyksikköä.
  # Edellä mainittujen mainosyksiköiden, hakukenttien ja linkkiyksiköiden lisäksi yhdellä sivulla voi näyttää kolme viittausyksikköä.

  Voitaisiin keskustella näistä mainoksista hieman enemmänkin. Mitäänhän ne eivät tuota, mutta on mielenkiintoista nähdä minkälaista tuo meininki on ja puoli köyhänä ihmisenä kaikki tulot on vain plussaa. Tiedän, että yksi henkilö jo lopetti feedini tilauksen tämän takia, mutta jos asiaa tarkastellaan minun näkökulmastani niin kirjoitan itselleni ja itseäni varten enkä niitä ihmisiä, jotka dissailevat mainoksia.

  terv. Riku

 3. Anonymous

  Ai, mä luulin että noi yhden rivin korkuiset rivitkin lasketaan kaikki mainosyksiköiksi.

  Mulla oli joskus blogi, jossa oli mainoksia. Napsautusprosentti oli 0,5 — joka kahdessadas kävijä napsautti mainoksia.

  Puolessa vuodessa kertyi alle dollari…

Kommentointi on suljettu.