Puutarhakuulumisia

Puutarhan laitosta on nyt kulunut muutama viikko. Ensimmäiset kesän merkit tulivat tällä viikolla esille, kun alppiruusun kaksi ensimmäistä kukkaa aukesivat. Maan peittämiseksi istutetut pikkutalviotkin näyttävät sopeutuneen hyvin, koska lähes jokaisessa on uutta kasvua muutaman lehden verran. Alla muutama kuva kukkivasta alppiruususta.


Kaikki loput kukkakuvat löytyvät Flickr-sivuiltani.

Tietokoneen ajokortti vapailla ohjelmilla

TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry hallinnoi tietokoneen ajokortti -tutkintoja. Tutkinnot ovat kiinnostavia kahdesta syystä.

  1. Tutkinnot ovat saaneet kohtalaisen suosion (v. 2008 24000 opiskelijaa) ja
  2. ne ovat ohjelmistoriippumattomia.

Tutkinnot suoritetaan näyttökokein ja ne kertovat suorittajan tieto- ja viestintäteknisistä taidoista. Toisin sanoen Matti Möttöselle saattaa tutkinnosta olla todellista hyötyä, kun hän hakee uutta työtä, jonka vaatimuksena on tietokoneen peruskäyttö (@- ja A-kortti) tai hieman edistyneemmät taidot (AB-kortti, TIETY).

Matti Möttösen kannalta hyviä puolia ohjelmistoriippumattomuudessa on useita. Hän voi vapaasti valita ohjelmat omista suosikeistaan eli ohjelmat voivat olla vapaita ohjelmia. Vaikkei ilmaisuus olekaan vapaiden ohjelmien tärkein piirre, saattaa sillä olla merkittävä rooli tavallisen kotikäyttäjän valitessa ohjelmiaan. Jos M. M. on jo kotona tottunut käyttämään vapaita ohjelmia, voi hän saada tutkintotodistuksen esittämällä osaamisensa käyttämällä samoja ohjelmia.

Matti Möttönen voi myös helposti ja turvallisesti opettaa tätinsä tietokoneen käyttäjäksi. Vapaiden ohjelmien hyöty on tällaisessa tapauksessa kiistaton. Matti voi hyvillä mielin suositella ja peräti asentaa tätinsä koneelle samat vapaat ohjelmat, joita itse käyttää. Hänen ei tarvitse tuntea huonoa omaatuntoa siitä, jos tädin innostus muutaman kuukauden kuluttua lopahtaa ja ohjelmat jäävät kovalevylle pölyttymään. Vapaiden ohjelmien jakaminen ja asentaminen kaikkien kavereiden ja sukulaisten koneille on sallittua ja jopa suositeltavaa!

A-kortti on tehty peruskäyttäjälle, joka käyttää tietokoneita työssään ja vapaa-aikanaan. TIEKE kirjoittaa:

A-kortti-tutkinnon suorittanut osaa itsenäisesti käyttää tietokonetta, hallitsee työkaluohjelmien peruskäytön, tuntee tietotekniikan peruskäsitteet sekä tunnistaa tietotekniikan soveltamisalueet.

Vaikka tutkinto onkin ohjelmistoriippumaton olisi hienoa, jos A-kortin ensivaiheisiin sisältyisi osio, jossa ohjelmistot esiteltäisiin niiden lisenssien näkökulmasta. Tällä hetkellä edes A-kortin tietotekniikan perusteet -jakso ei sisällä mainintaa vapaista ohjelmista. TIEKEn kuvaus jaksosta kertoo:

suorittajalla on kokonaiskuva tietotekniikasta ja sen hyödyntämisestä elämän eri alueilla. Hän ymmärtää tietotekniikan soveltamisen mahdollisuudet sekä tietoturvaan ja yksilön tietosuojaan liittyvät asiat kuluttajan näkökulmasta.

Mielestäni suorittajan kokonaisukuva tietotekniikasta on pahasti vajavainen ellei hänelle anneta tietoa vapaista ohjelmista. Voisiko olla niin, että kotimaiset vapaiden ohjelmien puolestapuhujat ovat liiaksi businessorientoituneita ja ovat unohtaneet Matti Möttöset ja TIEKEn lobbaamisen?

AB-kortti ja tarvittavat vapaat ohjelmat

Alla olen listannut AB-kortin osiot, joille helposti löysin vapaan ohjelman osion suorittamista varten. Jokaisesta ohjelman nimestä on linkki ohjelman kotisivulle, josta ohjelman voi ladata ja asentaa. Kaikki ohjelmat tulevat VALO-CD:n, mukana. VALO-CD on kokoelma parhaita suomenkielisiä vapaita ja avoimen lähdekoodin ohjelmia ja helppo tapa jakaa ohjelmia tuttaville.

AB-kortin esitietovaatimuksena on A-kortin vaatimukset.

Tekstinkäsittely OpenOffice.org
Taulukkolaskenta
Esitysgrafiikka
Tietokannat

Taitto

Scribus

Vektorigrafiikka

Inkscape

Kuvankäsittely

Gimp


Scribus-kirja-arvontaan voi vielä ilmoittautua 2 viikkoa. Lue lisää…

Voita Scribus-kirja itsellesi ja toinen yhteisöllesi

Arvonta on suoritettu. Enää ei ole mahdollista osallistua.


Pitkä odotus on vihdoin palkittu. Scribus-kirjat kolahtivat viimein postiluukusta. Sain neljä tekijänkappaletta ja koska tarvitsen vain yhden kirjan itselleni, ajattelin laittaa loput kiertoon. Kirjan sisällön voi lukea aikaisemmasta kirjoituksestani.

Jaettavana on yhteensä kolme kirjaa yhden kirjoittajan ja Scribus-kehittäjän omistuskirjoituksella!

1. Voita kirja itsellesi
Muhkean 450 sivun lukupaketin voit saada itsellesi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen riku@… (aiheriville sisällytä teksti Scribus-kirja). Liitä mukaan postitustiedot kirjan mahdollista lähetystä varten sekä tieto siitä kelle kirjan omistuskirjoitus kirjoitetaan vai kirjoitetaanko ollenkaan.

Ne jotka liittävät mukaan vinkin tai juttuehdotuksen koskien Scribusta, saavat arvontaan kaksi ääntä! Vinkkejä ja ehdotuksia käytetään tämän blogin uusien kirjoitusten ideointiin.

Aikaa on 14.6. saakka. Voittaja julkaistaan tässä blogissa 15.6. Hänelle ilmoitetaan voitosta henkilökohtaisesti. Postikortillakin voi osallistua arvontaan. Kirjan voittaminen ei edellytä blogin lukemista. Osallistua voivat kaikki, jotka pystyvät vastaanottamaan kirjan suomalaiseen osoitteeseen. Ulkomaille en kirjaa voi postittaa.

tai

2. Voita kirja palkinnoksi omaan kilpailuusi tai arvontaasi

Jos olet vastuussa yhteistöstä tahi muusta vastaavasta toiminnasta, joka kerää ihmisiä ympärilleen, voit saada Scribus-kirjan edelleenjaettavaksi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen riku@… (aiheriville teksti Kirja jakoon). Kerro, miten aiot kirjan hyödyntää (palkinnoksi, arvottavaksi vai jotain muuta) ja miten paljon jäseniä/silmäpareja yhteisölläsi on ja kuinka moni näistä näkee kilpailun tai muun tapahtuman, johon Scribus-kirjaa ajattelit. Linkki blogiini olisi myös mukava!

Aikaa on 14.6. saakka. Kirjan voittanut yhteisö julkaistaan tässä blogissa 15.6. Ulkomaille en kirjaa voi postittaa.

Muutamia yhteisöjä, joille palkinto saattaisi sopia on listattu alla. Aktiivisuus ratkaisee kelle kirja menee.
Opensuse Suomi
Ubuntu Suomi
Jakelupaketti

Puutarha kuntoon

Puolitoista vuotta sitten muutin ensimmäisen kerroksen asuntoon, jossa parvekkeen sijaan on pieni terassi ja vähän maata istutuksia varten. Vihdoin sain avukseni Arjan ja Veikon Luvialta möyhimään maan ja jatkamaan terassia. Diili luvialaisten kanssa toimii niin, että he auttavat minua puutarhan kanssa ja minä toimin mikrotukena, kun tukea tarvitaan.

Puutarhan uuden ilmeen rajoituksina oli kaksi asiaa. Paikka on varjoinen. Aurinkoa puutarhaan tulee vain kaksi tuntia päivässä eli kasvien täytyy sietää varjoisuutta. Toinen merkittävä rajoite kasvien valinnassa oli, etten ole puutarhassa möyhijä eli kasvien täytyisi tulla suht hyvin toimeen keskenään.

Edellä kuvatut ehdot täyttävät kasvit löytyivät helposti. Ehkä siksi, että Arja oli jo mielikuvissaan suunnitellut puutarhaa. Kuvissa näkyvät suht rumat isohkot lehdet omaava kasvi jäi vanhasta puutarhasta. Näiden lisäksi istutettiin kaksi alppiruusua ja neljä tuijaa. Mullan tulee aikanaan peittämään pikkutalviot, joita istutettiin kaikkien isojen kasvien väleille. Vanhasta puutarhasta jäi myös yksi syreeni, joka toivottavasti kukkii jo tänä kesänä.

Kokonaisuudessaan puutarhasta tuli hieno. Istutusten lisäksi terassi sai neljän neliömetrin jatkopalan ja pienen kaiteen, jotka Veikko väsäsi. Minä sahasin kaksi lautaa. Nyt puutarha kaipaa enää puutarhakalusteet, jotka toivottavasti löydän pian. Pitäisi saada kalusteet jotenkin varmistettua, etteivät ne heti ensimmäisenä perjantai-iltana lähde kävelemään.

Laudat, kasvit ja muut tarvikkeet maksoivat n. 230 €. Varsin kohtuullista, mutta olin siitä onnellisessa asemassa, ettei työstä tarvinnut maksaa mitään. Suuri kiitos Arjalle ja Veikolle, sekä yläkerran naapurille, joka antoi luvan kuvata puutarhaa parvekkeeltaan. Kuvia voi katsella Flickrissä.


Lisää kuvia puutarhasta Flickr-sivuillani.