Anfangi, peruslinja ja palstat

Scribuksen tämän hetken vakaassa haaraassa useimmat tekstiin tehtävät muutokset on tehtävä kappaletyylien kautta. Tämä ei ole optimaalista lyhyissä julkaisuissa, mutta asian kanssa on vain elettevä. Viimeisimmän huhun mukaan Scribuksen nykyinen kehitysversio 1.3.5svn tullaan julkaisemaan pikapuoliin ja mikäli mahdollista myös tekemään vakaaksi. Tämä merkitsisi, että vihdoin pääsemme eroon vakaan haaran tupla-kolmosista, jotka ovat enemmän ja vähemmän herättäneet kummastusta.

Kappaletyylien käytön opettelun voi aloittaa vaikkapa treenaamalla anfangin tekemistä. Anfangi on yksi niistä ominaisuuksista, joka vielä tällä hetkellä täytyy tehdä kappaletyylejä käytten. Toinen mahdollisuus on käyttää kahta eri tekstikehystä, mutta se on kappaletyylejäkin työläämpi vaihtoehto.

Leveillä sivuilla voi lukemista helpottaa käyttämällä palstoja. Palstojen avulla ei synny ylipitkiä rivejä, mutta niitä käytettäessä on myös varottava turhan lyhyitä tynkärivejä. Jos kuitenkin käytät kapeaa palstaa, on tärkeää, että tavutus on otettu käyttöön ja ennen viimeistä PDF:ksi tallennusta taittoa tekevä henkilö käy vielä kaikki tekstit läpi rumien valkoisten polkujen varalta.

Tämä on yksi alue, jossa Scribuksen vakaa versio ei järin paljon loista. Vakaan version käyttämä rivinkatkaisualgoritmi on sieltä tyhmimmästä päästä ja katkaisee rivin ensimmäisestä kohtaa, mistä se on mahdollista. Parempaan tulokseen päästäisiin jos algoritmi voisi nähdä hivenen enemmän vaivaa ja selvittäisi millaisella katkaisustrategialla kustakin kappaleesta saadaan parhain mahdollinen irti automaattisesti.

Vapaiden ohjelmien tulevaisuus on kuitenkin lähellä, niin myös Scribuksen. Kehitysversiossa on jo otettu käyttöön astetta fiksummat rivitysalgoritmit ja entistä suorempia linjoja kappaleitten reunoille saadaan aikaan optisella reunalla, joka jo sisältyy kehitysversioon.


Lataa alkuperäinen video: drop_cap.ogg

Anfangi
Seuraavien askelten avulla onnistuu anfangin teko vaivatta.

  1. Luo tekstikehys ja lisää sinne esimerkkiteksti (kontekstivalikon kohta Esimerkkiteksti)
  2. Luo uusi kappaletyyli. Valikon kohta Muokkaa→Kappaletyylit, Uusi
  3. Valitse haluamasi leipiksen ominaisuudet ja näiden lisäksi laita ruksi kohtaan Anfangit
  4. Lisää Rivejä-kenttään anfangin rivimääräksi 3
  5. Lopuksi napsuta OK-painiketta
  6. Valitse tekstikehys, jossa esimerkkiteksti on.
  7. Siirry Ominaisuudet-paletin (F2) Teksti-välilehdelle ja ota juuri luomasi uusi kappaletyyli käyttöön.
  8. Mikäli kaikki meni kutakuinkin oikein pitäisi tekstikehyksen kappaleilla olla nyt Anfangi kaikilla.

Palstat
Palstoja voidaan tekstikehykselle luoda Ominaisuudet-paletin Kuvio-välilehdellä

  1. Valitse Ominaisuudet-paletin Kuvio-välilehti
  2. Valitse esimerkkitekstin sisältävä tekstikehys
  3. Kuvio-välilehdellä kirjoita kohtaan Palstat arvoksi 2
  4. Samaisella välilehdellä voit myös säätää palstojen välin leveyttä kohdassa Väli
  5. HUOM! Jos kontrolloit palstan leveyttä mieluummin suoraan kuin välin leveyden kautta, napsauta tekstin Väli päällä. Jep, kuulit oikein!


Peruslinja
Jotta palstojen rivit menisivät tasan, täytyy kappaletyylin teksti kiinnittää peruslinjaan.

  1. Siirry kappaletyylien muokkaukseen Tiedosto-valikossa, valitse kappaletyylisi ja napsauta Muokkaa
  2. Peruslinjaan kiinnittäminen on yksi parhaista Scribuksen säilyttämistä salaisuuksista (toinen oli palstan leveyden määrittäminen välin leveyden sijaan). Voit kiinnittää kappaleen peruslinjalle napsauttamalla rivivälin kuvakkeen päällä hiiren ykköspainikkeella kunnes valikko ponahtaa esiin. Alla olevassa kuvassa näet kyseisen valikon ja valittuna kohdan joka valikosta valitaan.
  3. Jos kappaletyyli, jonka kiinnitit peruslinjaan oli valittuna tekstille, kappaletyylin muokkauksen hyväksyminen OK-painikkeella päivittää kyseiset tekstit.
  4. Peruslinjan välistystä voit muokata Asiakirjan ominaisuuksissa, joka löytyy Tiedosto-valikosta. HUOM! Asetusten muokkaus (Tiedosto->Asetukset) ei muuta avoinna olevan tai tallennettujen dokumenttien asetuksia vaan ainoastaan kaikkien uusien asiakirjojen oletusasetuksia.

Sama videona (käyttöliittymä englanniksi): drop_cap.ogg