Mikä Fontmatrix?

Lyhyessä ajassa kaikkien huulille noussut Fontmatrix mullistaa fonttien hallinnan Linuxilla. Fontmatrix on Pierre Marchandin alulle panema ohjelma, jonka avulla käyttäjä voi hallinnoida omaa fonttikokoelmaansa. Fontmatrixin avulla saadaan fontit tanssimaan käyttäjän ehdoilla eikä ohjelmien fonttivalikot pursua enää hallitsemattomasti. Fontmatrix on julkaistu gpl-lisenssillä ja se on jo käännetty mm. suomeksi.

Hieman yksinkertaistettuna Fontmatrix tarjoaa käyttäjälleen kolme asiaa:

  1. Fonttien käyttöönotto ja käytöstä poistaminen onnistuu sen avulla helposti.
  2. Fontmatrixissa voidaan luokitella fontteja. Tämä yhdessä fonttien käyttöönoton kanssa tekee ohjelmasta lyömättömän kumppanin kelle tahansa graafiselle suunnittelijalle, joka käyttää Linuxia (kaikki kolme).
  3. Fontteja voidaan myös tulostaa fonttikirjoiksi luokkien perusteella. Fonttikirja antaa todellisen käsityksen fonteista ja sen avulla on helppoa verrata kahta fonttia toisiinsa.

Fontmatrixin ajatus on, että järjestelmässä tulisi kaikille yhteisiä fontteja olla asennettuna pienin mahdollinen määrä. Ainoastaan ne fontit, joita tarvitaan ohjelmien käyttöliittymissä sekä muutama yleinen fontti (Times New Roman ja Comic Sans), joilla fonttitouhuista välittämättömät voivat tehdä Writer-dokumenttinsa.

Ongelma! Kaikki tietävät, miten hankalaa on löytää juuri oikeaa käsinkirjoitetun kaltaista fonttia, joka keskitettynä A5:lla olisi täydellinen hääkutsu. Kun sellaisen kerran löytää, on aivan varmaa, että toisella kertaa sitä samaa fonttia etsiessä joutuu tekemään täsmälleen samat kommervenkit löytääksen fontin.

Miten Fontmatrix voi auttaa? Ensinnäkin olet noudattanut Fontmatrixin ykkösajatusta ja järjestelmääsi on asennettu ainoastaan vaaditut fontit. Näiden lisäksi olet tuonut kaikki muut fonttisi Fontmatrixiin. Fontmatrixissa voit esikatselun avulla selata kaikkia fonttejasi. Ei kannata huolestua, vaikka saattaa tuntua, että tässähän on sama tilanne, josta jo aikaisemmin varoiteltiin: fonttilistat kasvavat hankaliksi hallita. Ei hätää. Fontmatrix on suunniteltu juuri tätä varten. Toisin kuin tekstinkäsittelyohjelmien pudotusvalikot Fontmatrixissa on helppo selailla suuriakin fonttimääriä. Kun fontmatrixissa löydät sopivan kaunokirjoitusfontin kutsukorttiasi varten, voit ottaa sen käyttöön laittamalla ruksin ruutuun ja tuhansien fonttien joukosta se on nyt aktivoituna ja löytyy helposti kortinteko-ohjelmasi fonttivalikosta. Muut Fontmatrixissa aktivoimattomat fontit eivät ilmaannu valikkoon häiritsemään fontin valintaa.

Miten sama fontti löytyy seuraavalla kerralla? Koska fonttien nimet ovat usein vähintäänkin eksoottisia, ei nimien muistelusta ole tässä kohdin apua. Toisaalta muistat varmasti, että tämä on hääkorttiin sopiva fontti. Hääkortista saadaan helposti luokka hää, joka ei enää olekaan hankala muistaa. Eli lyhykäisyydessään: luo Fontmatrixissa uusi luokka nimeltä hää ja lisää se fontillesi. Kun seuraavan kerran laadit kutsukorttia häihin, avaat fontmatrixin ja poistat aktivoinnin kaikista fonteista ja aktivoit luokan hää. Nyt käytössäsi on taas tuo sama kaunis kaunokirjoitus, jonka kauneutta keskitys vain korostaa.