Sivari & Totaali siirtyi vapaisiin ohjelmiin

Sivari & Totaali -lehden ensimmäinen numero vuonna 2008 on myös ensimmäinen täysin vapailla ohjelmilla tehty numero. Uudistuneen lehden taitto tehdään Scribuksella. Asiasta tekee vielä kiinnostavamman se, että lehden sivuilla on julkaistu kertomus vapaisiin ohjelmiin siirtymisestä. Lisää tarinaa on nähtävästi tulossa. Ensimmäinen juttu on otsikoitu tekstillä Osa 1. Odotan innolla tulevia osia. Lehti 1/2008 on ladattavissa pdf-muodossa.

Vapaita ohjelmia jutussa mainitaan ainakin Scribus, OpenOffice.org, Gimp ja Inkscape. Yleisin Gimpin vastainen kommentti tuli esille myös S&T:n tekstissä. Jutun mukaan ongelmia tuotti Gimpin cmykittömyys, johon löytyi ratkaisu Separate+-lisäosalla. Pari kommenttia tähän liittyen:

  1. Gimp tukee värinhallintaa (Separate+:n laajuudessa) viimeisessä vakaassa versiossaan.
  2. RGB-työnkulku viimemetreille saakka on vielä toistaiseksi paras keino saada painovalmista jälkeä ulos Scribuksesta (Scribuksen cmyk-kohteitten käsittely on vähintäänkin arveluttavaa joissain tilanteissa). Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikki kuvat ja värit määritellään RGB:nä ja tuodaan RGB-muodossa Scribukseen. Värinhallinta säädetään kuntoon vasta Scribuksessa (Tiedosto -> Asiakirjan ominaisuudet -> Värinhallinta) ja tehdään pdf kohteena Paino jolloin tuloksena on cmyk-pdf (pdf-tallennuksen kohde Näyttö/Verkko tekee rgb-pdf:n).
  3. Hyvää luettavaa asian tiimoilta on Peter Linnellin kirjoitus Why no CMYK in GIMP is a good thing… now ja mehän tiedämme että cmyk on jo siellä ja vielä parempaa on tulossa Geglin myötä.

Lähetin toissapäivänä Sivari & Totaali -lehden toimitukselle sähköpostia, jossa kysyin mahdollisuutta saada muutama Scribuksella tehty Sivari & Totaali demokokoelmaani. Tätä demomateriaalia on mukava ottaa mukaan ja esitellä, kun kiertelen puhumassa Scribukesta. Vastausta en vielä ole saanut. Toivottavasti kysymys meni perille.