Tulossa (Scribus): optinen tasaus

Scribuksen vakaan haaran suurin ongelma on, että se ei tee järin nättiä jälkeä tekstin kanssa oletusarvoilla. Suurin osa ongelmista voidaan korjata manuaalisesti Ominaisuudet-paletin kautta, mutta yksi ominaisuus jää korjaamatta. Tekstikappaleitten reunat eivät tasaannu, vaikka käytössä on molempien reunojen tasaus. Scribuksen vakaa haara tasaa mm. pilkut, pisteet ja tavumerkit samaan reunaan tekstin kanssa. Ylemmässä kuvassa vasemmalla näkyy rikkonainen oikea reuna jollaista Scribuksen vakaa haara tällä hetkellä tuottaa. On vaikea uskoa, että teksti kuvassa on tasattu oikeaan reunaan.

Alemmassa kuvassa reunan rikkonaisuus on korjattu Scribuksen kehityshaaran optinen reuna -ominaisuudella. Vakaan haaran tekemä kappaleen oikea reuna on kyllä tasattu oikealle, mutta pilkkujen, pisteitten ja tavumerkkien tasaaminen täsmälleen samaan reunaan kirjainten kanssa ei näytä tasaiselta. Välimerkkien paino ja tummuus verrattuna kirjainmerkkeihin on huomattavasti vaatimattomampi. Tästä syystä silmää on huijattava ja välimerkit tulee viedä hieman todellisen oikean reunan ulkopuolelle, jotta vaikutelmana olisi tasainen reuna. Tätä ominaisuutta kutsutaan myös nimellä riippuvat välimerkit.

Kehityshaaran versioitten kanssa leikkiminen on vaarallista puuhaa, jos aikoo saada jotain aikaankin. Suosituksia ja vinkkejä kehitysversion kanssa touhuamisesta löytyy blogikirjoituksesta Scribus 1.3.3.12 saapuu kesäksi.