Tulossa (Scribus): täydet rivit

Edellisessä Tulossa-tekstissä otin esille Scribuksen vakaan version oletusarvoilla tuottaman heikon jäljen tekstien osalta. Kehityshaarassa optisen tasauksen avulla saadaan kappaleiden reunat kuntoon. Seuraava uusi ominaisuus kehitysversiosta korjaa reunojen välisen alueen. Kehitysversiossa rivit täyttyvät jo vakaata versiota kauniimmin.

Kauniin typografisen värin saavuttaminen ei enää ole julmetun kovan kikkailun takana. Poissa ovat myös valkoiset polut, joita kynä kyllästymisen saapuessa alkoi seurata. Kehityshaaran seuraavaksi julkaistavassa versiossa 1.3.5 (kulkee tällä hetkellä nimellä 1.3.5svn) voidaan ottaa käyttöön välien ja merkkien leveyden muutokset.

Ideana on, että merkkien ja välien leveyttä muuttamalla voidaan etsiä paras rivin katkaisukohta niin, että kappaleista muodostuu tasaisia kokonaisuuksia. Vaikkei leveyden muutoksilla löydettäisi uutta katkaisukohtaa, voidaan rivi siitä huolimatta täyttää tasaisemmin. Käytännössä tämä tapahtuu niin, että käyttäjä antaa kappaletyylille tai tekstikehykselle marginaalit ja ihannearvot, joiden puitteissa leveyttä muutellaan.

Alla olevassa kuvassa vasemmassa tekstipalstassa on teksti sijoitettuna ilman korjailuja. Oikeassa palstassa on otettu käyttöön merkkien ja välien leveyden muutokset, tavutus sekä optinen tasaus.


Leveyksiä muuteltaesssa on kohtuus hyvä pitää mielessä. Tarkoitus ei ole alkaa muuttaa fontin ulkoasua vaan pysyä rajoissa, joita silmä ei huomaa. Näitä aiheita käsittelee mm. Markus Itkosen kirja Typografian käsikirja, josta lisää jossain tulevassa blogikirjoituksessa.