Näppäinkomentoja Scribuksessa

Scribuksessa useimmat toiminnot voidaan suorittaa näppäinkomennoilla ja kaikki näppäinkomennot ovat käyttäjän määriteltävissä. Tämä on tärkeä ominaisuus etenkin, jos käyttää Scribusta jollain muulla kielellä kuin englannilla, koska suurin osa oletusnäppäinkomennoista on nimetty toiminnon englanninkielisen nimen mukaan. Myös aikaisemmin käytössä olleet ohjelmat vaikuttavat omiin valintoihin. On ymmärrettävää, että Indesignista Scribukseen siirtyvä haluaa käyttää Scribuksessa samoja oikopolkuja kuin ID:ssä.

Näppäinkomentoja on kolmea lajia. Useimmat valikoista löytyvät komennot voidaan korvata näppäinkomennolla, mutta on myös toimintoja, jotka voidaan suorittaa pelkästään näppäinyhdistelmillä. Kolmas laji on näppäinkomento yhdistettynä hiirellä tehtävään toimintoon. Valikkokomentojen näppäinoikopolut ovat käyttäjälle helppoja opeteltavia, koska useimmiten oikopolku löytyy valikosta komennon perästä. Pelkästään näppäimillä suoritettavat tominnot ovatkin jo asteen verran hankalampia, koska niitä ei voi käyttöliittymästä löytää. Käyttäjän tulee tietää, mitä etsii tai lukea blogia, jossa näitä esitellään.

Jos unohdamme kaiken tavallisen kauran eli ctrl+c-oikopolut, useiten käyttämäni näppäinkomento on apuviivojen piilotus, jota ei löydy mistään valikosta. Näppäinkomento toiminnolle on F11. Toiminto käy köyhän miehen esikatselusta.

Usein tilanne on sellainen, että jokin kehys on kokonaan toisen alla. Tällöin kehyksen valitseminen vaatii aikamoista akrobatiaa ellei tiedä näppäinyhdistelmää, jonka kanssa kohteita voi valita toisten alta. Tällöin apuun tulee Ctrl+Vaihto+hiiren ykköspainikkeen napsautus. Riittävän monta kertaa kohteen päällä, kun napsauttelee saa alimmaisenkin valituksi. Vaikeudet eivät tosin lopu vielä tähän. Jotta kohdetta voisi käsitellä sen ollessa toisen alla täytyy hiiren kanssa operoitaessa pitää Ctrl-painike painettuna.

Ctrl tulee myös apuun, jos haluat siirtää kohdetta x- tai y-akselin suuntaisesti. Tartu kohteeseen hiiren ykköspainikkeella Ctrl-painikkeen ollessa painettuna. Tällöin voit hiirellä vetää kohdetta eikä se liikuu kuin yhden akselin suuntaisesti.

Välilyönnillä voidaan ottaa käyttöön tila, jossa sivujen siirtely Scribus-ikkunan sisällä onnistuu hiiren ykköspainikkeen ollessa painettuna. Tilan ollessa päällä on osoittimena käden kuva.

Näillä muutamilla eksoottisilla näppäinkomennoilla voit hiljentää kaverisi, kun hän seuraavan kerran hehkuttaa Scribus-osaamistaan. Lisää näppäinoikopoluista voi lukea Scribuksen wikistä (englanniksi). Näppäinoikopolkujen muokkaus itselle sopiviksi onnistuu Scribuksen valikossa TiedostoAsetukset…→Näppäinoikopolut.