Opensuse 11 julkaistiin tänään

Opensuse 11 julkaistiin tänään. Tämä ei ehkä muutoin olisi bloggaamisen arvoinen uutinen, mutta olen itse Opensuse-käyttäjä ja pieni mainos omalle distrolle ei tee pahaa. Lataa uusimmainen Opensuse. Latauksesta valitettavasti täytyy suoriutua englanniksi. Apuja Opensusen käyttöön löytyy suomeksi osoitteesta http://www.opensuse.fi/.

Linux-urani alkoi Mandrakella (nykyään Mandriva). Ennen Mandrakea kokeilin Debiania, mutten osannut käynnistää X:ää ja Debian-kokeilu jäi lyhyeksi. Mandraken kanssa asiat olivat suhteellisen helppoja, mutta kaipasin räpellystä. Huonojen Debian-kokemusten takia en valinnut Debiania vaan Slackwaren. Olin tyytyväinen Slackware-käyttäjä pari vuotta kunnes laitteisto uudistui 64-bittiseksi eikä Slackwaresta ollut tarjolla 64-bittistä versiota. Tällöin löysin Opensusen Peter Linnellin suosituksesta.

Ensimmäiset kokemukset Opensusta olivat varsin myönteisiä. Kaikki se helppous oli jotain ihan uutta entiselle Slackware-miehelle. Toisaalta Slackwaren aikoihin en helppoutta ollut edes etsinyt. Säätäminen ja kaikenmoinen muukin fiksailu oli tuolloin harrastukseni. Opensusen aikoihin olin kuitenkin alkanut koodata Scribusta enkä enää kaivannut ylimääräistä säätämisharrastusta. Viimeaikoina olen entistä vahvemmin sisäistänyt ajatuksen, että käyttöjärjestelmä on parhaimmillaan huomaamaton.

Tällä hetkellä suunta Linux-distribuutioilla tuntuu olevan pois huomaamattomuudesta. Kaikenmoiset työpöytäefektit, työpöytien rullailu ja ikkunoiden räjähtely on tullut jäädäkseen. Nyt kun kaipaan huomaamatonta käyttöjärjestelmää, täytyy taas alkaa säätää. Olisikohan aika vaihtaa takaisin Slackwareen?

Olen kuitenkin onnellinen Opensuse-käyttäjä ja suosittelen Opensusea kaikille, etenkin teille Windows-käyttäjät. Version 11 saa myös ladattua live-cd:nä (torrent-tiedosto, KDE) eli voitte ladata levykuvan, polttaa sen ja käynnistää koneenne cd:ltä. Pääsette Opensusen makuun ilman asennustaistelua, joka sekin uusimmassa versiossa on lähes juhlaa. Ei muuta kuin kokeilemaan. Kommentteja saa jättää.

Hyvää juhannusta kaikille. Jos aiotte veneillä, käykää pihan perällä ennen veneeseen nousua!