Sivunumerot Scribuksessa

Pyysin lukijoita lähettämään Scribus-aiheisia kysymyksiä, jotta sisällön kohdentaminen helpottuisi. Kysymykseen vastaamalla ainakin kysymyksen esittäjä saa mieleistänsä luettavaa. Ensimmäinen kysymys tuli tänään. Kysymys oli: Miten Scribuksessa voidaan lisätä sivunumeroita? Tässä tulee vastaus. Kaikki vastaukset lisätään luokkaan Scribus-kysymys. Lisää kysymyksiä voi laittaa sähköpostilla osoitteeseen riku@scribus.info.

Alla ensin aihetta käsittelevä mykkäfilmi. Videossa käyttöliittymän kielenä on englanti. Videon jälkeen käyn samat asiat läpi suomenkielisen kälin kanssa.


Lataa alkuperäinen video: page_numbers.ogg

Sivunumerot Scribuksessa

1. Sivunumerot voi Scribuksessa lisätä kätevimmin dokumenttiin käyttämällä mallisivuja. Avaa mallisivujen hallinta valikon kohdasta MuokkaaMallisivut. Jos käytössäsi on jo mallisivuja, täytyy sivunumerot lisätä jokaiselle mallisivulle, jolle numerot haluat.

2. Lisää mallisivulle tekstikehys paikkaan, jonne sivunumeron haluat. Kaksoisnapsauta kehystä, paina e-näppäintä tai napsauta kehystä muokkaustyökalulla päästäksesi muokkaustilaan. Muokkaustilan tunnistat siitä, että kursori vilkkuu kehyksessä ja kehykseen voi kirjoittaa. Kirjoittamisen sijaan lisää nyt sivunumero kehykseen valikon kohdasta LisääTekstiSivunumero. Jos yhä olet mallisivuja muokkaamassa, kehykseen tulee sivunumeron sijaan risuaita osoittamaan numeron paikkaa. HUOM! Scribus vaatii jokaista sivunumeron numeropaikkaa varten oman risuaidan eli, jos sivuja on enemmän kuin yhdeksän täytyy risuaita lisätä tekstikehykseen kaksi kertaa. Yli 99-sivuisiin asiakirjoihin on risuaita lisättävä kolme kertaa jne.

3. Lopeta mallisivujen muokkaus sulkemalla ikkuna, jossa mallisivut on lueteltu. Nyt saat sivunumerot näkyville ottamalla käyttöön mallisivun, jolle sivunumeron lisäsit. Mallisivujen käyttöönotto onnistuu Sivujen hallinta -paletissa tai valikon kohdassa SivuKäytä mallisivua.

+ Sivunumeroinnin voi aloittaa muusta kuin ykkösestä muokkaamalla asiakirjan ominaisuuksissa alueita (TiedostoAsiakirjan ominaisuudet…→Alueet). Alueissa voi myös määritellä sivunumeron tyylin.