Tekstin etäisyys kuvasta

Scribus-vinkit jatkuvat tärkeällä ominaisuudella, joka on turhan hyvin piilotettu käliin. Vuorossa on tekstin ja kuvan yhteispeli ja erityisesti kuvan etäisyys sitä ympäröivästä tekstistä. Toinen piilotettu, mutta tärkeä ominaisuus on tekstin kiinnittäminen peruslinjaan, joka on esitelty aiemmassa vinkissä: Anfangi, peruslinja ja palstat. Scribus-vinkit on suunnattu Scribuksen vakaalle haaralle, josta viimeisin julkaisu on versio 1.3.3.11.

Tuttuun tapaan alkuun tulee ensin video ja sitten sama selitettynä auki. Videossa käyttöliittymä on englanniksi. Selityksessä sama käydään läpi suomenkielisen kälin kanssa.


Lataa alkuperäinen video: contour_line.ogg

Periaate on hyvin yksinkertainen. Kuvakehys on tekstin päällä ja halutaan, että teksti kiertää sen eikä jää piiloon kuvan alle. Tämän lisäksi kuvan ja tekstin välillä on syytä olla hieman väliä, jotta tekstin luku ei suotta vaikeudu.

Teksti voi kiertää kuvan ainoastaan, jos kuvakehys on tehty tekstikehyksen päälle. Jos seuraat tätä ohjetta, mutta se ei tunnu toimivan tarkasta, että Ominaisuus-paletin (F2) X, Y, Z -välilehden kerrosarvo on kuvakehyksellä suurempi kuin tekstikehyksellä. Helppo konsti saada tekstikehys kuvakehyksen alle on napsauttaa tekstikehystä hiiren kakkospainikkeella ja auenneesta valikosta valita KerrosVie alimmaiseksi. Tämän jälkeen tilanne Scribuksessa on jotakuinkin alla olevan kaltainen.


1.
Ensimmäinen tehtävä on saada teksti kiertämään kuvaa. Varmista, että kuvakehys on tekstikehyksen päällä. Valitse kuva niin, että punainen reunus kiertää kuvakehystä ja avaa Ominaisuudet-paletti. Avaa paletin Kuvio-välilehti ja valitse kohta Teksti kiertää kehyksen. Tämän jälkeen valitse vielä kohta Käytä reunusta. Nyt teksti kiertää kuvan, mutta kierrossa on muutama ongelma. Emme halua tekstiä ollenkaan kuvan ylä- ja vasemmalle puolelle ja oikealle puolelle haluamme hieman suuremman välin. Alla tilanne ensimmäisen vaiheen jälkeen.

2. Koska valitsimme, että kuva kiertää reunusta, on tekstin etäisyys nyt helppo säätää muokkaamalla kuvakehyksen reunusta. Ominaisuudet-paletin Kuvio-välilehdellä napsauta painiketta Muokkaa kuviota… Scribuksen vektorityökalut aukeavat. Työkaluikkunassa valitse kohta Muokkaa reunusta. Ilman tätä valintaa kohdistuvat muokkaukset kehyksen muodolle. Tämä on oiva keino, jos haluaa eksoottisen muotoisia kuvakehyksiä, mutta tällä kertaa haluamme vain suurentaa tekstin ja kuvan väliä eli Muokkaa reunusta täytyy olla valittuna.


3.
Yksinkertaisin keino suurentaa tekstin ja kuvan väliä on nyt napsauttaa vasemman sarakkeen alimmaista painiketta, jossa on valkoinen kehys ja neljä nuolta sen sisällä. Tämä painike suurentaa kehystä sen oikealla puolella olevan etäisyyden verran. Yläoikealla olevassa vektorityökalussa painikkeen napsautus suurentaa reunusta kymmenen pistettä. Reunus viimeistellään raahamalla vasen ja yläreuna kiinni tekstikehyksen reunaan. Alla olevassa kuvassa sininen viiva on reunus. Tämän jälkeen olemme valmiit ja kuva on kauniisti eroteltu sitä kiertävästä tekstistä. Lopputulos näkyy alla. Viimeiseksi sulje vektorityökalu Lopeta muokkaus -painikkeella.