Lyhyitä vinkkejä Scribukselle

Kuvat
  1. Vektorigrafiikka tuodaan Scribukseen valikon Tiedosto→Tuo kautta.
  2. Kuvakehyksiin tuodut kuvat rasteroidaan aina.
  3. Kuvakehykseen tuodun vektorigrafiikan ppi määritellään pdf-tallennusikkunassa kohdassa eps-grafiikan tarkkuus (tämä koskee eps- ja pdf-tiedostoja).
  4. Jos pdf-tiedostosta haluaa tuoda muun kuin ensimmäisen sivun, on se ensin eroteltava. Sivun erottelu onnistuu vaikkapa PDFSam-työkalulla.
  5. PDF-tiedoston voi yrittää tuoda vektoridatan säilyttäen muuntamalla se ensin Postscriptiksi ja tämän jälkeen käyttämällä valikon kohtaa Tiedosto→Tuo→EPS- tai PS-tiedosto. Pdf-tiedoston voi muuntaa ps-tiedostoksi pdftops-työkalulla tai tulostamalla tiedostoon jollain ps-tulostinajurilla (Windows).
  6. Jos svg-tiedosto ei Scribuksessa vastaa alkuperäistä, yritä tallentaa se eps-tiedostoksi ja kokeile eps-tiedostolla.
  7. Kuvan saa seuraamaan kehyksen kokoa Ominaisuudet-paletin Kuva-välilehdellä ottamalla käyttöön kohta Sovita kehyksen kokoon.
  8. Sovita kehyksen kokoon voidaan asettaa oletuskäyttäytymiseksi asetusten tai asiakirjan ominaisuuksien kohdassa Työkalut→Kuvakehys. Asetuksiin tehtävät muutokset vaikuttavat ainoastaan kaikkiin uusiin dokumentteihin. Auki olevaan dokumenttiin tehtävät muutokset tulee tehdä valikon kohdassa Tiedosto→Asiakirjan ominaisuudet.
  9. Kuvan ppi:n voi tarkistaa napsauttamalla kuvakehyksen päällä hiiren kakkospainikkeella ja kontekstivalikossa menemällä kohtaan Tiedot. Todellinen ppi kertoo kuvan sen hetkisen ppi-arvon.
  10. Yleissääntö ppi-arvolle on, että digipainossa 200 ppi on riittävä ja offset-painossa 300 ppi. Varmista asia kuitenkin painolta, jota aiot käyttää.

Värit

  1. Scribuksessa käytetään nimettyjä värejä, joita voi muokata valikon kohdassa Muokkaa→Värit.
  2. Oletuksena käytettävän värisarjan voit valita, kun Scribuksessa ei ole dokumentteja avoinna.
  3. Scribus tukee spottivärejä, muttei lisenssisyistä voi sisällyttää niitä oletuksena.
  4. RGB-pdf saadaan aikaan valitsemalla pdf-tallennusikkunan sivulla Värit kohteeksi Näytölle/Verkkoon
  5. CMYK-pdf saadaan aikaan valitsemalla kohteeksi Painoon
  6. CMYK-pdf-tiedostoa tehtäessä on värinhallinta syytä ottaa käyttöön valikon kohdassa Tiedosto→Asiakirjan ominaisuudet. Tärkein kohta värinhallinnan asetuksissa on tulostinprofiili, jota käytetään RGB-CMYK-muunnoksessa. Saat tulostinprofiilin tai sen nimen painoltasi.
  7. Scribus ei tee CMYK-CMYK-muunnoksia. Tämä on hyvä huomioida esim sanomalehdille tavaraa tehtäessä (suurin sallittu musteen määrä).
  8. Mm. edellisestä syystä johtuen rgb-työnkulku on Scribuksen kanssa varma valinta.

Kehykset

  1. Kehyksen kulmia voi pyöristää Ominaisuudet-paletin Kuvio-välilehdellä.
  2. Samaisella välilehdellä voi valita kehykselle myös uuden muodon tai muokata itse kehystä.
  3. Kehyksen reunan saa näkyvillä Ominaisuudet-paletin Väri-välilehdellä napsauttamalla kynän kuvaa ja valitsemalla väri kehykselle. Tämän jälkeen reunan ominaisuuksia voi muokata Viiva-välilehdellä
  4. Kehykselle voi antaa täyttövärin Väri-välilehdellä napsauttamalla ämpärin kuvaa ja valitsemalla värin.
  5. Liukuvärin voi valita kehykselle Väri-välilehdellä väriluettelon yläpuolella olevasta valikosta.
  6. Tekstin saa kiertämään kehyksen, kun tekstikehys on alimmaisena ja sen päällä oleville kehyksille valitsee Ominaisuudet-paletin Kuvio-välilehdeltä kohdan Teksti kiertää kehyksen.
  7. Tekstin etäisyyttä kehykseen, jota se kiertää, voi hallita merkkaamalla Kuvio-välilehdeltä kohdan Käytä reunusta ja tämän jälkeen muokkaamalla reunusta painikkeen Muokkaa kuvioita takaa löytyvällä paletilla.

Näppäinkomentoja

  1. F2 piilottaa ja näyttää Ominaisuudet-paletin.
  2. F11 piilottaa ja näyttää apuviivat ja kehykset.
  3. CTRL painettuna kohteita voi siirtää x- ja y-akselin suuntaisesti
  4. Vaihto pohjassa kehyksiä voi suurentaa ja pienentää säilyttäen sivujen suhteet.
  5. Vaihto+CTRL painettuna voi valita kohteen toisen alta. Tämän jälkeen alla olevaa kohdetta voi liikuttaa ja sen kokoa voi muuttaa CTRL painettuna.

Yleistä

  1. Scribusta kehitetään kahdessa haarassa. Vakaa haara tottelee tällä hetkellä versionumeroa 1.3.3.x. Viimeisin vakaan haaran julkaisu on 1.3.3.12. Kehityshaara on 1.3.y, missä y >= 4.
  2. Kehityshaaran versiota on syytä välttää, jos työllä on hoppu.
  3. Apua Scribuksen käyttöön saa postilistalla ja ircissä #scribus, irc.freenode.net.
  4. Wiki on myös hyvä lähde englantia osaaville Scribus-käyttäjille.
  5. Bugeja ja toiveita voi lähettää osoitteessa http://bugs.scribus.net. Ennen lisäystä tarkista, olemassa olevat bugit.
  6. Sivumäärältään suuret dokumentit on syytä jakaa osiin. Uutukaisella koneella 20-30 sivua per osa saattaa olla hyvä koko, joka ei vielä vaikuta liiaksi käyttömukavuuteen.
  7. Scribuksessa ei ole tukea asemoinnille. Vihkoset ja muut joutuu tekemään toisilla työkaluilla (Multivalent, Pstools, Podofoimpose).
  8. Sisällysluettelon tekeminen on liian hankalaa, jotta se mahtuisi lyhyisiin ohjeisiin.