Hiiop tutki: Mistä kansa puhuu

Hiljattain Hiiopin tutkivan journalismin osasto päätti kuukauden kestäneen tutkimuksen vapaiden grafiikkaohjelmien suosiosta kansan keskuudessa. Tutkimuksen kohteena olivat blogit ja muut vastaavat lähteet. Tutkimus suoritettiin Google Alert -palvelun avulla. Google Alert kerää haluttujen hakulauseitten viimeisimmät osumat ja lähettää ne sähköpostilla tilaajalle. Hakutulokset saa myös halutessaan syötteenä.

Tarkastelun kohteena olivat neljä tässä blogissa useimmin esiintynyttä ohjelmaa: Scribus, Fontmatrix, Inkscape ja Gimp. Ajalla 11.12.–10.1. vapaista grafiikkaohjelmista puhuttiin seuraavasti:

  • Gimp: 295 mainintaa
  • Inkscape: 238 mainintaa
  • Scribus: 33 mainintaa
  • Fontmatrix: 31 mainintaa

Ensimmäinen hämmästys oli Scribus-osumien vähäinen määrä. Luulin että jo tässä blogissa Scribus on mainittu useammin kuin 33 kertaa kyseisen ajanjaksona. Gimpin ylivoima on ymmärrettävää. Kaikki ihmiset valokuvaavat ja haluavat hoikentaa itseään. Gimp on myös vahvimpia FLOSS-brändejä. Tutkimustulosten syväluotaus seuraa jossain myöhemmässä kirjoituksessa.

Suoritin samalla myös nykyisen ja tulevan työnantajani tunnettuutta käsittelevän tutkimuksen. Samaisena aikana Pelastusarmeija (nykyinen) mainittiin 16 kertaa ja Anygraaf (tuleva) 29 kertaa. Että sellainen tutkimus.