Fontin upotus pdf-tiedostoon ei onnistu

Hiljattain sain kysymyksen fontista, joka ei suostunut upotettavaksi pdf-tiedostoon. Scribus muunsi väkisin fontilla tehdyt tekstit vektoreiksi, mikä tarkoittaa, että fontin vihjeistykset menetetään ja tiedoston katselu ruudulta ei enää tarjoa samanlaista nautintoa kuin upotettujen fonttien kanssa. Painotöihin tällä ei ole merkitystä. Usein painoon saattaa jopa olla parempi lähettää pdf-tiedosto, jossa kaikki tekstit on muunnettu vektoreiksi.

Ensimmäiseksi on hyvä tarkistaa, minkä tyyppisestä fontista on kyse. Jos käytetty fontti on jokin muu kuin Opentype-fontti, pitäisi sen pdf-tiedostoon upottaminen Scribuksella olla mahdollista. Opentype-fonttien upotus on tullut vasta uusimpaan pdf-standardiin, jolle Scribuksesta ei vielä löydy tukea. Toisaalta painotkin usein haluavat pdf-tiedostoista 1.3-versiot joten uudella standardilla ei tällaisessa tapauksessa paljoa tee.

Seuraavaksi kannattaa sulkea kaikki avoimet dokumentit Scribuksessa ja mennä asetuksissa Fontit-sivulle. Siellä on lista Scribuksen löytämistä fonteista ja jokainen fontti voidaan merkitä käytettäväksi ainoastaan osajoukkona. Tämä termi on Scribuksen kohdalla hieman harhaanjohtava, koska osajoukko Scribuksen tapauksessa tarkoittaa ainoastaan vektoreiksi muuntoa. Kun fontti löytyy listalta on syytä varmistaa, ettei sillä ole ruksia Osajoukoksi-sarakkeessa.

Jos edellinen keino ei tuonut ratkaisua ongelmaan, viimeinen vaihtoehto on etsiä uusi fontti.

ps. Syötteet toimivat jälleen. Siirto Feedburnerilta Googlelle kesti kuukauden, mikä on jotakuinkin turhan pitkä aika jopa ilmaisen palvelun kanssa. Google kuitenkin pahoitteli tapahtunutta ja lupasi lähettää jotain lohdutukseksi. Lahjan saatuani voin määritellä ärsyyntymykseni todellisen määrän, mutta ainakin toistaiseksi kaikki on ok.

toinen ps. Minun oli tarkoitus aloittaa helmikuun alussa Anygraafilla Scribuksen ja muitten painohommiin liittyvien ohjelmistotuotteiden kanssa touhuilu, mutta asiat saivat viimehetkellä merkillisen käänteen ja jäin töihin Pelastusarmeijalle tietohallintovastaavaksi. Olen tyytyväinen tähän ratkaisuun vaikkakin Scribus-työn kannalta ei Suomesta olisi voinut löytyä Anygraafia parempaa työpaikkaa.