Puutarha kuntoon

Puolitoista vuotta sitten muutin ensimmäisen kerroksen asuntoon, jossa parvekkeen sijaan on pieni terassi ja vähän maata istutuksia varten. Vihdoin sain avukseni Arjan ja Veikon Luvialta möyhimään maan ja jatkamaan terassia. Diili luvialaisten kanssa toimii niin, että he auttavat minua puutarhan kanssa ja minä toimin mikrotukena, kun tukea tarvitaan.

Puutarhan uuden ilmeen rajoituksina oli kaksi asiaa. Paikka on varjoinen. Aurinkoa puutarhaan tulee vain kaksi tuntia päivässä eli kasvien täytyy sietää varjoisuutta. Toinen merkittävä rajoite kasvien valinnassa oli, etten ole puutarhassa möyhijä eli kasvien täytyisi tulla suht hyvin toimeen keskenään.

Edellä kuvatut ehdot täyttävät kasvit löytyivät helposti. Ehkä siksi, että Arja oli jo mielikuvissaan suunnitellut puutarhaa. Kuvissa näkyvät suht rumat isohkot lehdet omaava kasvi jäi vanhasta puutarhasta. Näiden lisäksi istutettiin kaksi alppiruusua ja neljä tuijaa. Mullan tulee aikanaan peittämään pikkutalviot, joita istutettiin kaikkien isojen kasvien väleille. Vanhasta puutarhasta jäi myös yksi syreeni, joka toivottavasti kukkii jo tänä kesänä.

Kokonaisuudessaan puutarhasta tuli hieno. Istutusten lisäksi terassi sai neljän neliömetrin jatkopalan ja pienen kaiteen, jotka Veikko väsäsi. Minä sahasin kaksi lautaa. Nyt puutarha kaipaa enää puutarhakalusteet, jotka toivottavasti löydän pian. Pitäisi saada kalusteet jotenkin varmistettua, etteivät ne heti ensimmäisenä perjantai-iltana lähde kävelemään.

Laudat, kasvit ja muut tarvikkeet maksoivat n. 230 €. Varsin kohtuullista, mutta olin siitä onnellisessa asemassa, ettei työstä tarvinnut maksaa mitään. Suuri kiitos Arjalle ja Veikolle, sekä yläkerran naapurille, joka antoi luvan kuvata puutarhaa parvekkeeltaan. Kuvia voi katsella Flickrissä.


Lisää kuvia puutarhasta Flickr-sivuillani.