Avoin kirje Muumipapalle

Siirry Nordqvistin vastaukseen.

Arvostettu Muumipappa,

Olet vaikutusvaltainen henkilö Muumilaaksossa, ja siksi lähestyn nyt juuri sinua. Olen hyvin huolissani eräistä Muumilaakson asukkaiden toimista. Kauhistuksekseni nimittäin löysin heitä hymyilemästä arveluttavien tuotteiden pakkauksissa. Isänä varmasti ymmärrät minua ja osaat tarttua toimeen, jotta huoleni hälvenisi.

Poikani Akseli on selvästikin jo yksivuotiaana ihastunut teihin muumeihin. Nuuskamuikkunen ja Pikkumyy eivät häntä vielä erityisemmin viehätä, mutta jonakin päivänä Nuuskamuikkusen seikkailijaluonne vetänee häntä kovastikin puoleensa tai sitten hän löytää Muumilaaksosta jonkun toisen suosikin. Jokaisella suomalaislapsella tuntuu olevan omansa. Teidän toimillanne on heille merkitystä. Olen todella kiitollinen, että Akselilla on ollut etuoikeus syntyä Suomeen, vaikkei sitä enää aivan lottovoiton arvoisena pidettäisikään. Hän on etuoikeutettu jo siitä syystä, että tulee saamaan mahdollisuuden käydä koulua yhdessä ikätoveriensa kanssa ja oppii itse lukemaan – vaikkapa rakastamiaan Muumi-kirjoja.

Maailmassa on valtavasti lapsia, jotka koulunkäynnin sijaan joutuvat tekemään raskasta työtä perheensä elannon eteen, sillä työnantajat maksavat heidän vanhemmilleen liian pientä palkkaa. Olin hyvin surullinen, kun huomasin, etteivät vuotesi merellä olleet saaneet sinua huomaamaan tätä epätasa-arvoa maailmassa. Ehkä matkasi ei koskaan osunut suklaan ja teen tuottajamaihin, joissa tuottajat ovat jatkuvan riiston kohteena ja lapsilta länsimaisen ahneuden takia viedään lapsuus.

En tiedä, miten voisin tästä Akselille kertoa, kun hän muutaman vuoden päästä alkaa kysellä. Vielä vaikeammaksi asian tekee se, että teitä Muumilaakson asukkaita näkee mainostamassa tuotteita, joita ostamalla on vaara tukea tuottajien hyväksikäyttöä ja lapsityövoimaa. Miten selitän pojalleni, että hänen rakastamansa Muumit eivät aina olekaan hyvällä asialla ja että heidän mainostamansa rooibos-juoma ja suklaa siksi jäävät kaupan hyllyyn?

Tiedän, että olit itse orpolapsi ja koit varmasti lapsuudessasi vaikeitakin asioita. Siksi olen kovin luullut sinun välittävän kaikista lapsista ja eriarvoisuuden sijaan korostavan kaikkien ihmisten tasavertaisuutta ja puhuvan sen puolesta. Toivottavasti suuressa tuhotulvassa ei tapahtunut mitään peruuttamatonta empatiakyvyllesi, jota nyt koetan herätellä. Olet viisas, rakastava ja rohkea. Nyt on aika näyttää se!

Älä tue epäilyttäviä tuotteita, kuten kahvia, teetä, rooibos-juomaa ja suklaata. Älä tahraa Muumilaakson asukkaiden hyvää mainetta olemalla rahanahne. Jos välttämättä haluat ansaita antamalla nimenne ja kuvanne näiden tuotteiden markkinointiin, vaadi tuotteiden valmistajilta näkyvän vastuullisuussertifikaatin, kuten Reilu kauppa tai UTZ, käyttöä. Ne ovat tällä hetkellä paras takuu kaltaisilleni tavallisille kuluttajille tuottajat huomioivasta raaka-ainehankinnasta.

Haluaisin lukea Akselille tarinoitasi hyvällä ja puhtaalla omallatunnolla. Haluaisin elää maailmassa, jossa Muumit ovat aina hyvän puolella. Se maailma on vielä matkan päässä, muttei saavuttamattomissa.

Hyvää talven jatkoa teille kaikille Muumilaaksoon toivottaa

Riku Leino
huolestunut isä

riku.leino@pelastusarmeija.fi

Keskustelua aiheesta voi käydä Facebook-ketjussa: https://www.facebook.com/tsoots/posts/1434636259880578

Nordqvist vastasi kirjeeseen 9.2.17 n. klo 16.20 yo. Facebook-keskustelussa seuraavasti:

Arvoisa Riku Leino,

Kiitämme avoimesta kirjeestäsi koskien Nordqvistin Muumi rooibos-tuotetta. Haluamme kertoa että Nordqvistin suomalainen teetalo ja Muumit eivät kummatkaan hyväksy lapsityövoiman käyttöä teetiloilla ja rooibosta tuottavilla tiloilla. Olemme sitoutuneet BSCI perusarvoihin kaikkien toimittamiemme tuotteiden osalta. Tämä tarkoittaa sitä että pakkaamamme ja maustamamme teet ostetaan toimittajilta, jotka sitoutuvat näihin arvoihin. BSCI arvoja ovat reilu palkka tehdystä työstä, työntekijöiden oikeuksien suoja (kuten vapaus ja oikeus järjestäytyä), työnturvallisuus ja terveysaspektit, vapaa työskentely (ei pakotettua työvoimaa), lapsityövoiman kielto, eettinen yritystoiminta (emme hyväksy kiristämistä), työsyrjinnän kielto ja tasapuolinen kohtelu, työajan seuranta, selvät työsopimukset ja ympäristön huomiointi liiketoiminnassa. Mikäli saamme tietoomme poikkeamia näistä BSCI perus periaatteista, pyrimme puuttumaan niihin suoraan ja vaikuttamaan toimintaan. Jos poikkeamaa ei korjata emme jatka hankintoja kyseiseltä tuottajalta. Pyrimme jatkuvan parantamisen periaatteella puuttumaan mahdollisiin väärinkäytöksiin ja turvaamaan toimitusketjussamme olevien raaka-aineiden tuottamisen sosiaalisesti kestävällä tavalla. Iloksemme voimme kertoa, että esimerkiksi Muumi kaakaomme valmistetaan Utz-sertifioidusta kaakaosta. Toivotamme teille oikein hyvää alkanutta kevättalvea.

Ystävällisin terveisin,

Suomen Elintarviketuonti Oy Nordqvist
Riku Nordqvist
Toimitusjohtaja

Nordqvistin vastaukseen kirjoitin seuraavan vastauksen 9.2.17 klo 17.20

On hienoa kuulla näistä arvoista. Vilpittömästi haluan uskoa, että ne myös toteutuvat käytännössä ja että teillä on hyvä valvontajärjestelmä teen ja kaakaon toimittajillenne. Valitettavasti on myös sellaisia yrityksiä, jotka kyllä paperilla sitoutuvat vastuullisen tuotannon arvoihin, mutta käytännössä eivät valvo tuottajiensa toimintaa. Me suomalaiset elämme luottamuksen kulttuurissa. Meillä on siihen varaa. Kun on kyse globaalista toiminnasta, ei annettuihin lupauksiin valitettavasti aina voi luottaa. Niinpä kuluttajan näkökulmasta ainut tapa varmistua tuotteen vastuullisuudesta on ostaa kolmannen osapuolen sertifikaatilla varustettuja tuotteita. Ihanteellinen tilanne olisi, että kaikki yrityksenne käyttämät toimittajat noudattaisivat esittämiänne perusarvoja ja sen lisäksi käytössä olisi jokin yleinen sertifikaatti.