Teksti polulla

Kaikkihan tietävät, miten näyttävää on, kun teksti taipuu kaarelle. Yksikään dokumentin kansi ei ole täydellinen ilman kaarevaa tekstiä. Tässä jutussa kerron, miten Scribuksessa tekstin voi taivuttaa ja taivuttamisen jälkeen muokata tekstiä sekä polkua, jolla teksti lepää. Jos mieluummin taivuttelet tekstiä Inkscapessa, muista muuttaa teksti poluiksi ennen sen tuontia Scribukseen.


Lataa alkuperäinen video: text_on_path.ogg

1. Ensimmäisessä vaiheessa tee tekstikehys ja kirjoita polulle tuleva teksti kehykseen. Piirrä tämän jälkeen bezier-viiva ja taivuttele se suurinpiirtein oikeaan muotoon. Muodon ei vielä tarvitse olla lopullinen, koska viivaa voi muokata vielä tekstin kiinnittämisen jälkeenkin.
2. Valitse kehys sekä viiva.3. Valinnan jälkeen tekstin kiinnittäminen polulle tapahtuu valikon Kohde kohdasta Kiinnitä teksti polkuun. Tämän jälkeen teksti onkin jo asettunut kauniisti seuraamaan polkua. Tekstin alkukohtaa sekä etäisyyttä viivasta voi säätää Ominaisuudet-paletin Kuvio-välilehdellä.4. Jos polku mielestäsi kaipaa muokkausta, saat Scribuksen vektorityökalut esille kaksoisnapsauttamalla tekstiä tai Ominaisuudet-paletin Kuvio-välilehden Muokkaa kuviota -painikkeella. Kun olet hionut viivan täydelliseksi sulje vektorityökalu painikkeella Lopeta muokkaus.
5. Lopuksi voit korjata kirjoitusvirheet ja kaarevuuden aiheuttamat merkkiväliongelmat avaamalla tekstimuokkaimen tekstin kontekstivalikon kohdasta Muokkaa tekstiä tai työkaluriviltä löytyvällä painikkeella. Merkkivälien korjauksen voi kohdistaa vain tietyille merkeille valitsemalla ne (kohta 1 alla olevassa kuvassa) ja muuttamalla välistystä (kohta 2) tämän jälkeen. Kun olet valmis, sulje tekstimuokkain.
6. Tuloksena on näyttävä teksti.

Scribus ja kehityksen hitaus

Scribuksen uuden tekstin muotoilusta vastaavan osan (ks. Optinen tasaus ja Täydet rivit) uudelleenkirjoitus on ollut pitkä prosessi. Yritysrahan puuttuessa ei Scribusta kehitetä täyspäiväisesti. Kaikki kehittäjät tienaavat elantonsa toisaalla ja ainoastaan harrastuksena koodaavat Scribusta.

Hidas kehitys ei niinkään ole taidoista kiinni, mutta aikaa kehitykselle ei löydy. Toki muutama lahjakas typografiasta kiinnostunut koodari helpottaisi tilannetta huomattavasti. Tällä hetkellä Scribuksella on kolme kehittäjää, jotka säännöllisesti tuottavat koodia vaikeille alueille. Lisäksi löytyy kolme kehittäjää, jotka korjailevat pikku virheitä ja siistivät koodia. Kehitysryhmän koko on todella pieni. Apua tarvittaisiin kipeästi.

Taitto-ohjelman tekeminen on vaikeaa ja sisältää monia osa-alueita, jotka eivät ole triviaaleja. Alla olen listannut muutamia alueita, joitten osaamisesta olisi suuri hyöty, jos aikoo alkaa kehittää Scribusta.

 1. yleiset typografiset säännöt, ominaisuudet ja lainalaisuudet
 2. Suuri joukko tiedostomuotoja ja -standardeja
  1. vektorigrafiikka (eps, svg)
  2. bittikartat (png, tiff)
  3. edellisten yhdistelmät ja hieman muutakin (ps, pdf)
  4. tekstit (odt)
 3. painotekniikka
  1. värinhallinta (icc, cmyk, kalibrointi ja profilointi)
  2. asemointi
  3. muut yleiset painotekniikkaan liittyvät asiat
 4. fonttitekniikat (erityisesti OpenType)

Vaikket vielä mitään ohjelmointikieltä hallitsisi, mutta jokin yllä olevista aiheista on hallussasi, ei ole syytä masentua. Scribus alkoi ohjelmointiharjoituksena. Ensimmäinen versio oli Python-ohjelma. Pian ensimmäisen version jälkeen ohjelmointikieli kuitenkin vaihtui c++:ksi ja Qt ohjelmakirjastoksi. Scribus on Franz Schmidin ensimmäinen c++-ohjelma. Opetus siis on, että ohjelmoinnin oppii myös tekemällä.

Tulossa (Scribus): täydet rivit

Edellisessä Tulossa-tekstissä otin esille Scribuksen vakaan version oletusarvoilla tuottaman heikon jäljen tekstien osalta. Kehityshaarassa optisen tasauksen avulla saadaan kappaleiden reunat kuntoon. Seuraava uusi ominaisuus kehitysversiosta korjaa reunojen välisen alueen. Kehitysversiossa rivit täyttyvät jo vakaata versiota kauniimmin.

Kauniin typografisen värin saavuttaminen ei enää ole julmetun kovan kikkailun takana. Poissa ovat myös valkoiset polut, joita kynä kyllästymisen saapuessa alkoi seurata. Kehityshaaran seuraavaksi julkaistavassa versiossa 1.3.5 (kulkee tällä hetkellä nimellä 1.3.5svn) voidaan ottaa käyttöön välien ja merkkien leveyden muutokset.

Ideana on, että merkkien ja välien leveyttä muuttamalla voidaan etsiä paras rivin katkaisukohta niin, että kappaleista muodostuu tasaisia kokonaisuuksia. Vaikkei leveyden muutoksilla löydettäisi uutta katkaisukohtaa, voidaan rivi siitä huolimatta täyttää tasaisemmin. Käytännössä tämä tapahtuu niin, että käyttäjä antaa kappaletyylille tai tekstikehykselle marginaalit ja ihannearvot, joiden puitteissa leveyttä muutellaan.

Alla olevassa kuvassa vasemmassa tekstipalstassa on teksti sijoitettuna ilman korjailuja. Oikeassa palstassa on otettu käyttöön merkkien ja välien leveyden muutokset, tavutus sekä optinen tasaus.


Leveyksiä muuteltaesssa on kohtuus hyvä pitää mielessä. Tarkoitus ei ole alkaa muuttaa fontin ulkoasua vaan pysyä rajoissa, joita silmä ei huomaa. Näitä aiheita käsittelee mm. Markus Itkosen kirja Typografian käsikirja, josta lisää jossain tulevassa blogikirjoituksessa.

Parhaimmat Scribus-työt jakoon

Nyt voit jakaa Scribus-työsi tai mitä tahansa muuta Scribukseen liittyvää helposti. Frank Karlitschek on lisännyt opendesktop.org-perheeseen uuden sivuston pelkästään Scribukseen liittyville asioille (alkuperäinen ilmoitus, englanniksi). Uusi sivusto löytyy osoitteesta http://www.scribusstuff.org. Muita opendesktop.org-perheen sivustoja ovat mm. kde-look.org ja gnome-look.org.

Kehitysehdotuksia uutta sivustoa koskien voi lähettää englanniksi kirjoitettuna osoitteeseen frank(ät)opendesktop.org. Jos englanti tuottaa ongelmia, voit lähettää ehdotuksesi minulle (riku(ät)scribus.info) suomeksi niin välitän ne eteenpäin.

Tulossa (Scribus): optinen tasaus

Scribuksen vakaan haaran suurin ongelma on, että se ei tee järin nättiä jälkeä tekstin kanssa oletusarvoilla. Suurin osa ongelmista voidaan korjata manuaalisesti Ominaisuudet-paletin kautta, mutta yksi ominaisuus jää korjaamatta. Tekstikappaleitten reunat eivät tasaannu, vaikka käytössä on molempien reunojen tasaus. Scribuksen vakaa haara tasaa mm. pilkut, pisteet ja tavumerkit samaan reunaan tekstin kanssa. Ylemmässä kuvassa vasemmalla näkyy rikkonainen oikea reuna jollaista Scribuksen vakaa haara tällä hetkellä tuottaa. On vaikea uskoa, että teksti kuvassa on tasattu oikeaan reunaan.

Alemmassa kuvassa reunan rikkonaisuus on korjattu Scribuksen kehityshaaran optinen reuna -ominaisuudella. Vakaan haaran tekemä kappaleen oikea reuna on kyllä tasattu oikealle, mutta pilkkujen, pisteitten ja tavumerkkien tasaaminen täsmälleen samaan reunaan kirjainten kanssa ei näytä tasaiselta. Välimerkkien paino ja tummuus verrattuna kirjainmerkkeihin on huomattavasti vaatimattomampi. Tästä syystä silmää on huijattava ja välimerkit tulee viedä hieman todellisen oikean reunan ulkopuolelle, jotta vaikutelmana olisi tasainen reuna. Tätä ominaisuutta kutsutaan myös nimellä riippuvat välimerkit.

Kehityshaaran versioitten kanssa leikkiminen on vaarallista puuhaa, jos aikoo saada jotain aikaankin. Suosituksia ja vinkkejä kehitysversion kanssa touhuamisesta löytyy blogikirjoituksesta Scribus 1.3.3.12 saapuu kesäksi.